16. manifestacija Dani masline 2014.

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i ove godine organizira 16. manifestaciju Dani masline 2014. Manifestacija će se održati u sklopu Županijskih dana 2014. godine 11. i 12. travnja u Biogradu n/M u hotelu Ilirija. Zavod za javno zdravstvo Zadar i ove je godine jedan od suorganizatora Manifestacije.

Letak Manifestacije s programom i ostalim informacijam možete preuzeti ovdje: Letak dani masline 2014.

Udruga je i ove godine osigurala gostovanje eminentnih stručnjaka koji će održati niz stručnih predavanja vezanih uz maslinarstvo i maslinovo ulje. U sklopu manifestacije biti će priređen prigodni sajam na kojem će se sa svojim proizvodima predstaviti maslinari, uljari, vinari, sirari i ostali izlagači. Organizirat će se stručno vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, a kao kruna svake manifestacije proglasit će se najbolje ocijenjena maslinova ulja i dodijeliti priznanja.

Za ovogodišnju manifestaciju Udruga je prikupila 253 uzorka ulja za ocjenjivanje. Kemijski pokazatelji o uzorcima ulja ispitani su u akreditiranom laboratoriju Službe za Zdravstvenu ekologiju ZJZ Zadar, dok je organoleptičke karakteristike ulja ocjenjivao Panel za senzorsku analizu djevičanskog maslinovog ulja ZJZ Zadar. Ove godine anifestacija će po prvi put imati i međunarodni karakter jer su za ocjenjivanje prikupljena i maslinova ulja iz Italije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Najveći broj uzoraka je uzorkovan u Zadarskoj županiji a ostali uzorci ulja dolaze iz Šibensko kninske, Splitsko dalmatinske, Ličko senjske, Primorsko goranske i Istarske županije. Jedan uzorak ulja je iz Bosne i Hercegovine, 40 ulja su iz Slovenije i 3 uzorka ulja su iz Italije.

Osim edukativnog i natjecateljskog, manifestacija ima i humanitarni karakter. Humanitarni karakter manifestacije je zamišljen na način da će se pripremiti 300-tinjak porcija bakalara koji bi se u ulici Kralja Tvrtka u Biogradu dijelio gostima manifestacije uz njihovu simboličnu novčanu donaciju. Osim porcija bakalara svi sudionici manifestacije koji će se predstaviti sa svojim proizvodima na prigodnom izložbenom sajmu u hotelu Ilirija će donirati nekoliko proizvoda koji bi se također dijelili uz simboličnu novčanu naknadu. 
Sav prikupljeni novac donirat će se Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama Osmijeh iz Biograda n/M

Natrag