Svjetski dan srca 2014.

 

Svaki pojedinac ima pravo učiniti izbore s ciljem očuvanja zdravlja srca, bez obzira gdje živi, radi ili se igra. No svi mi trebamo svakodnevno činiti male korake kako bismo to ostvarili u vlastitim domovima i u zajednicama u kojima živimo.

Svjetski dan srca 2014.,  koji se obilježava 29. rujna, posvećen je poticanju svih članova društva da se pridruže u stvaranju zdravog okruženja kako bi doprinijeli očuvanju zdravlja srca, kako bi svaki pojedinac imao mogućnost za zdravi izbor na mjestima gdje živi, radi , igra se….

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su urok smrti u svijetu, 17,3 milijuna preranih smrti, a očekuje se da će do 2030. godine ta brojka porasti i do 23 milijuna.

Većina bolesti srca i krvnih žila može se spriječiti izbjegavanjem rizičnih čimbenika poput uporabe duhana, nezdrave prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti.

U sprječavanje nastanka kardiovaskularnih bolesti treba se uključiti i šira društvena zajednica kako bi se stvorila životna okruženja u kojima će izbor zdravih životnih navika pojedincu biti prihvatljiviji i poželjniji. Prečesto društvo osuđuje samo pojedinca koji boluje od bolesti srca i krvnih žila – zbog pušenja, prekomjernog unosa hrane i pića, te tjelesne neaktivnosti. Ali okruženje u kojemu živimo, radimo i igramo se može imati značajan utjecaj na našu sposobnost da učinimo pravilan odabir za zdravlje svojega srca. Današnje društvo je karakterizirano sjedilačkim načinom života uz primjenu visokorafinirani industrijskih obrađenih namirnica, stoga svatko od nas može svakodnevno učiniti poneki korak prema očuvanju zdravlja srca kroz redovitu primjenu mediteranske prehrane i redovitu tjelesnu  aktivnost.

Važnu ulogu u očuvanja u zdravlja srca ima obitelj stoga je potrebno uključiti djecu od najranije životne dobi da kroz zajedničku pripremu i konzumaciju zdravih obroka, bogatih integralnim žitaricama, voćem, povrćem, ribom, maslinovim uljem, orašastim plodovima, doprinesu očuvanju zdravlja srca svih članova obitelji.

Zdravstveni djelatnici trebaju kontinuirano upoznavati populaciju s već prisutnim faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih žila te podizati svijest o potrebi što ranijeg otkrivanja ovih bolesti kako bi uspješnost prevencije i liječenja bila veća, a broj komplikacija i invalidnosti uzrokovane ovom skupinom bolesti manji. Pri tome naglasak treba biti na usvajanju jednostavnih i zdravih životnih navika, koje u konačnici dugoročno daju bolje rezultate. Promjene nezdravih životnih navika i usvajanje zdravijih životnih stilova je dugotrajan i spor proces sa slabo vidljivim rezultatima, a posebno u početnim fazama te je potrebno osigurati što bolju suradljivost pacijenta. To je od posebne važnosti kod bolesti srca i krvnih žila koje su u većini slučajeva dugotrajne/doživotne te je potrebno osigurati suradljivost, kako pacijenta, tako i članova obitelji, odnosno onih koji žive u istom domaćinstvu.

Zajedničkim naporima možemo doprinijeti da se cilj postavljen od strane Svjetske kardiološke federacije i kardioloških udruga Europe i Amerike doista i ostvari, a to je smanjenje prijevremene smrtnosti uzrokovane bolestima srca i krvnih žila za 25 posto do 2025. godine.

Letak

Plakat

Više na: World Heart Federation

Natrag