Svjetski dan šećerne bolesti 2014.

Procjenjuje se da svijetu danas živi više od 350 milijuna osoba sa šećernom bolešću.

Bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, tijekom sljedećih dvadeset godina po procjeni bi moglo doći do povećanje broja oboljelih i do 380 milijuna. Šećerna bolest se danas često naziva globalnom epidemijom, jer broj oboljelih osoba u svijetu raste iz godine u godinu. Razlozi su vezani upravo za promjene u načina života, koji obilježavaju visoki unos visokokalorične industrijski prerađene hrane i smanjena tjelesna aktivnost uz sjedilački način života.

U Hrvatskoj prema procjenama gotovo 400.000 odraslih osoba boluje od šećerne bolesti.

Glukoza (šećer) u tijelu služi kao energija ili gorivo za rad, rast i život stanica u svim dijelovima tijela. U krvi je normalno ima između 3 i 6 mmol/L. Razina glukoze ovisi o količini unosa energije pojedenom hranom i utrošene energije, te o količini inzulina kojeg stvara gušterača. Inzulin prenosi šećer iz krvi u svaku stanicu.

Slogan odabran od Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) za naredni period od 2014 – 2016 godine je "Zdrav život i dijabetes".

Svjetski dan šećerne bolesti u 2014. godini obilježava se pod sloganom „Zdrava prehrana počinje doručkom“.

Više: Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Ovaj slogan vrijedi za sve osobe, a posebno je važno da ga se pridržavaju osobe oboljele od šećerne bolesti kako bi se izbjegle nagle hipoglikemije tijekom dana.

Konzumacija integralnih žitarica za doručak, bilo u obliku pahuljica, integralnog kruha ili peciva donosi višestruke koristi jer organizam bolje raspoređuje i učinkovitije korist takve ugljikohidrate. U tom slučaju je tijekom dana stabilnija razina glukoze u krvi, a organizam ima više energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Na taj način se u organizam unose i vlakna koja su važna za smanjenje dugoročnog rizika za nastanak šećerne bolesti, ali i za pravilan rad crijeva.

Više o znakovima šećerne bolesti i prevenciji: 

Svjetski dan šećerne bolesti 2013.

Natrag