Alergo alert

PELUD 

Peludna zrnca prisutna u atmosferi najsnažniji su prirodni alergen i najčešći su uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama.

Peludni spektar određenog područja određen je fenološkim ciklusom biljaka (produkcijom i otpuštanjem peluda tijekom sezone), sastavom lokalne vegetacije (odnos autohtonih i alohtonih biljaka) i meteorološkim prilikama koje utječu na rasprostranjivanje i transport peluda iz tih izvora.

Broj osoba koji je osjetljiv na pelud je u stalnom porastu osobito u urbanim sredinama. Prema procijeni 20% populacije osjetljivo je na određenu vrstu peludi, a zastupljenost alergija najizraženija je kod mlađih osoba u dobnoj skupini između 7 i 30 godina.

ALERGO ALERT

S obzirom na to da se alergijske bolesti ubrajaju među najrasprostranjenije bolesti današnjice, a uz to predstavljaju i sve značajniji javnozdravstveni problem, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u suradnji s partnerima, razvio je inovativnu aplikaciju namijenjenu oboljelima od alergije Alergo Alert.

Aplikacija Alergo Alert omogućit će ažurno praćenje dnevnog stanja alergena prisutnih u zraku, a uz informacije o trenutnom stanju korisnicima će biti dostupna i prognoza za nadolazeće dane. 

Zavod za javno zdravstvo Zadar priključio se ovoj aplikaciji početkom veljače 2015. godine te svakodnevno daje podatke o koncentraciji peludi u zraku grada Zadra.besplatno dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima. Jednostavna je za korištenje te omogućuje visok stupanj personalizacije, čime je zajamčeno još bogatije i potpunije korisničko iskustvo, a jednostavnom razumijevanju dobivenih rezultata pridonosi primjena color koda za nisku, umjerenu i visoku koncentraciju alergena te jedinstvena vrijednosna skala.

MOGUĆNOSTI APLIKACIJE

  • Izradom korisničkog računa ili povezivanjem s osobnim Facebook profilom korisnici Alergo Alerta dobivat će obavijesti o biljkama čiji im pelud stvara najveće zdravstvene probleme. Uz to će im biti dostupna i usluga vođenja osobnog dnevnika, odnosno unošenje i pohranjivanje podataka o tome kako se koji dan osjećaju te njihova usporedba s aktualnom i periodičkom prisutnosti pojedinog alergena. Prikupljeni podaci mogu upozoriti na to kako se korisnici aplikacije osjećaju s obzirom na smanjenu ili pojačanu koncentraciju određenog alergena te će svoju praktičnu primjenu zasigurno naći i pri konzultaciji s liječnicima.
  • Korisnicima je dostupan i kratak opis biljaka, kao i podatak o periodu pojavljivanja peludi pojedinih biljaka u zraku.
  • Kako bi se dodatno potaknulo aktivno djelovanje građana u uklanjanju biljaka čija pelud uzrokuje alergije, poput primjerice ambrozije, registriranim korisnicima omogućeno je fotografiranje lokacija s takvim biljkama i njihovo prijavljivanje nadležnim institucijama.

Aplikacija je korisna, ali u isto vrijeme i edukativna te omogućuje korisnicima bolje razumijevanje vlastitih simptoma uzrokovanih biljkama na koje redovito nailaze u okolišu.

Aplikaciju Alergo Alert moguće je putem Google Playa za uređaje s Android operativnim sustavom i App Storea za uređaje s iOS operativnim sustavom.

VIše: Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

 

Natrag