Zavod za javno zdravstvo Zadar i Mjesni odbor Arbanasi obilježavaju Svjetski dan šećerne bolesti

Zavod za javno zdravstvo Zadar i Mjesni odbor Arbanasi obilježavaju Svjetski dan šećerne bolesti 15. studenoga 2019. godine javnozdravstvenom akcijom uz podjelu edukativnih brošura. Akcija će se održati u Arbanasima u prostorima Osnovne škole „Krune Krstića“ u petak 15. 11. 2019. godine u 18 sati. Tom prigodom ćemo svima zainteresiranima izmjeriti krvni tlak, šećer u krvi te izračunati indeks tjelesne mase.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se po preporuci Međunarodne dijabetičke federacije, a tema ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Obitelj i šećerna bolest“. Kampanjom se želi naglasiti važnost uključivanja obitelji u edukaciju o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti.

Broj oboljelih od šećerne bolesti poprima razmjere globalne epidemije te se procjenjuje da u svijetu od nje boluje više od 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina, a svake godine od šećerne bolesti umre oko četiri milijuna osoba. Od ukupnog broja umrlih gotovo polovica je mlađa od 60 godina. Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tip 2. U 50% slučajeva šećernu bolest tip 2 je moguće prevenirati, promjenom životnih navika, pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, iz Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću, u Republici Hrvatskoj su 2018. godine ukupno registrirane 303.992 osobe sa šećernom bolešću. Iste godine od šećerne bolesti u RH je umrlo 2.855 osoba.

 

Najčešći znakovi šećerne bolesti

-       pojačana žeđ i suhoća usta

-       sporo zacjeljivanje rana

-       trnci u rukama ili nogama

-       često mokrenje

-       umor

-       smetnje vida

-       gubitak težine

Veliki broj osoba nije ni svjestan da boluje od šećerne bolesti, stoga je važno redovito kontrolirati vrijednosti šećera u krvi, kako bi se ova bolest na vrijeme otkrila te uspješnije liječila. Ranim otkrivanjem i pravilnim liječenjem uz pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost može se smanjiti broj komplikacija, a time i smrtnost od ove bolesti.

Šećerna bolest u Zadarskoj županiji

U Zadarskoj županiji u 2018. godini u djelatnosti obiteljske medicine ukupno je registrirano 10.807 (7,2%) osoba oboljelih od šećerne bolesti. Od ukupnog broja oboljelih njih 35% (3.751) je mlađe od 65 godina. Po broju umrlih u Zadarskoj županiji šećerna bolest se nalazi na 3. mjestu te je od nje u istoj godini umrlo 127 osoba (6,4%).

 

Ljilja Balorda, dr. med. univ. mag. sanit. publ.

specijalist javnog zdravstva

Služba za javno zdravstvo

Zavod za javno zdravstvo Zadar

 

Zadar, studeni 2019. godine

Natrag