Odjel za kemiju namirnica, predmeta opće uporabe i zrak

Odjel za kemiju namirnica, predmeta opće uporabe i zrak sastavni je dio Službe za zdravstvenu ekologiju. Uloga ovog Odjela je praćenje fizikalnih, fizikalno-kemijskih, kemijskih i organoleptičkih pokazatelja zdravstvene ispravnosti i kvalitete:

  • namirnica životinjskog i biljnog podrjetla (žitarica i proizvoda, pekarskih proizvoda, voća i  proizvoda od voća, povrća i proizvoda od povrća, biljnih ulja i masti, meda, kave, začina, čajeva, mesa i proizvoda od mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i proizvoda od jaja, slatkovodnih i morskih riba te gotovih jela) 
  • predmeta opće uporabe (posuđa, ambalaža, igračaka, kozmetike, duhana)

Odjel ispituje energetsku i prehrambenu vrijednost kompletnih obroka te procijenjuje kakvoću zraka na području grada Zadra na osnovu kemijskih pokazatelja. Laboratorij za metale i nemetale osim u namirnicama prati metale i nemetale u svim tipovima voda za piće, površinskim vodama, otpadnim vodama, sedimentu i otpadu. 

Odjel se sastoji od sljedećih Laboratorija: 

 

Laboratorij za kvalitetu namirnica i dijetetske proizvode

  • Senzorska ispitivanja 
  • Fizikalna ispitivanja  
    • Destilacija  
    • Ispitivanje pod UV svjetlom  
    • Vaganje  
    • pH vrijednost  
    • Filtracija  
    • Centrifugiranje  
    • Određivanje sadržaja loma, kvarnih zrna i sl.  
    • Bodovanje i prebiranje kave  
    • Bodovanje i vaganje kruha  
    • Suha tvar - direktno  
    • Suha tvar - s pijeskom  
    • Suha tvar - refraktometrijski 
  • Kemijska ispitivanja 
    • Pepeo netopiv u vodi i razrijeđenim kiselinama  
    • Bjelančevine po Kjeldahlu  
    • Hidroliza bjelančevina  
    • Hidroliza lipida  
    • Lipidi po Soxhletu  
    • Lipidi po Gerberu  
    • Kiselinski broj  
    • Peroksidni broj  
    • Slobodne masne kiseline 
    • Ugljikohidrati  
    • Direktno reducirajući šećeri  
    • Ukupni šećeri (disaharidi)  
    • Hidroksimetilfurfurol (HMF)  
    • Etanol piknometrom  
    • Metilni alkohol spektrofotometrijski  
    • Stupanj kiselosti  
    • Ukupna kiselost  
    • Celuloza

Natrag