Utjecaj visoke temperature zraka na mentalno zdravlje

Utjecaj visoke temperature zraka na mentalno zdravlje

Stručnjaci ističu da visoka temperatura zraka i toplinski val imaju utjecaj, i to negativan, na naše mentalno zdravlje. Vrućina utječe na naš mozak i kako raste temperatura oko nas raste i temperatura među nama. Postajemo razdražljivi i osjetljivi, smetaju nas i sitnice. Neki postaju samo razdražljiviji bez većih posljedica, a za druge je to i puno ozbiljnije. Tijekom toplinskog vala učestalija je razdražljivost koja vodi do nasilja i agresije, a raste i broj suicida.

Razlog zbog kojeg dolazi do pojačane razdražljivosti, smanjenja tolerancije na frustraciju je taj da naš mozak pri visokim temperaturama počinje raditi na drugačiji način i zato ne uspijevamo izaći na kraj sa „tankim živcima“. Vrućina utječe negativno na mozak i izaziva stres organizma pa je važno fokusirati se na stvari koje volimo raditi kako bi našu temperaturu i narav držali pod kontrolom. Osim toga, vrućina čini ljude umornima, čak i kada se ne izlažu većem naporu.

Znanstveno je dokazano da vremenski uvjeti mogu utjecati na mentalno zdravlje (Woodruff i sur., 2006),, a vrućina tj. visoka temperatura zraka i količina vlage u zraku imaju najveći utjecaj na raspoloženje i ponašanje (Morrissey i sur., 1996)..

Fluktuacije vremenskih prilika mogu, kako je već ranije rečeno,  utjecati na povišenu razinu psihološkog stresa, depresiju i stopu suicida.  Kako temperatura raste do ekstremnih vrijednosti obavljanje svakodnevnih obaveza koje izazivaju određeni nivo stresa na dnevnoj bazi  može postati otežano zbog letargije, nesanice i nemogućnosti da normalno funkcioniramo tijekom izvanrednih okolnosti-u ovom slučaju vrućine. Za one predisponirane za akutne ili kronične mentalne poremećaje dugotrajna izloženost vrućini može biti okidač za razdražljivost i psihološki distres praćen rizičnim ponašanjem kao što je ekscesivna konzumacija alkohola, nasilje i agresija. Kako su toplinski valovi sve učestaliji porast psihičkih problema može biti indirektna posljedica globalnog zatopljenja na zdravlje opće populacije. Istraživanja provedena u Australiji ukazuju da velike vrućine praćene velikom količinom vlage utječu na stanovništvo i u gradovima i u selima. Izazivaju epizode kroničnog stresa, depresiju i rizično ponašanje.

Iako se populacija aklimatizira na topliju klimu i to će uvelike smanjiti utjecaj toplinskog vala, strategije adaptacije mogu biti manje učinkovite kod osoba sa mentalnim bolestima.

Istraživanja pokazuju da toplinski val  ima određeni negativni utjecaj na dobrobit osoba sa mentalnim poremećajima. Vjerojatno je da će se ekstremne vrućine javljati sve češće  pa su ove spoznaje vrlo važne i treba ih uzeti u obzir.

Zaključno, osobe slabijeg mentalnog zdravlja osjetljivije su i ranjivije tijekom ljetnih mjeseci zbog izloženosti visokim temperaturama.

Utječe li vrućina negativno na vaše raspoloženje i produktivnost?

DA NE

 

ÄŒini li vas vrućina razdražljivima?

DA NE

 

Dora Srdelić Ljubičić

Natrag