TRENING ŽIVOTNIH VJEŠTINA 2019. - edukacija edukatora

U okviru nastavaka projekta Trening životnih vještina“, 25. 09. 2019. god. u prostorijama osnovne škole „Krune Krstić“ Zadar održana je edukacija edukatora.

Nositelj projekta je Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Služba za mentalno zdravlje i prevencija ovisnosti, a omogućili su ga Zadarska Županija i Grad Zadar.

Na uvodnom, zajedničkom djelu edukacije, uz voditelje programa koji će provoditi projekt u svojim školama, prisustvovali su: dr. med. Zoran Škrgatić, specijalist psihijatrije, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar; dr. sc. Franka Krajnović, pomoćnica pročelnika Ureda za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije; Jakov Vidović, prof., zamjenik pročelnika Ureda za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra; dr. sc. Mladen  Mavar, spec. kliničke psihologije, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan; mr. sc. Ivana Marić, dipl. oec.  policijska službenica za planiranje i nadzor – za prevenciju Ureda načelnika  PU  Zadarske; dr. med. Gordana Šimunov Karuza, specijalist pulmologije, predstavnica Lige protiv raka te djelatnici naše Službe za mentalno zdravlje i prevencija ovisnosti.

Trening životnih vještina je program univerzalne prevencije namijenjen učenicama i učenicima osnovnih škola. Cilj ovog programa je smanjenje učestalosti i intenziteta konzumiranja sredstava ovisnosti, kao i odgoda prvog konzumiranja, a temelji se na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjima pokazale važnim u sprječavanju razvoja ovisničkog ponašanja. Autor ovog programa je Dr. Gilbert J. Botvin, a verzija prilagođena provedbi u Hrvatskoj preuzeta je od Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije.

U Zadarskoj županiji projekt je započeo 2010. god., kontinuirano se provodio do školske godine 2016./2017. nakon čega je uslijedila dvogodišnja stanka. Do sad je projektom obuhvaćeno sedam generacija djece 6. i 7. razreda osnovne škole, oko 22 000 učenika zadarske županije.

Od ove godine novost je da se radionice provode u 5. i 6. razredu osnovne škole, znači počinje se s mlađom generacijom. U projekt je uključeno 35 škola zadarske županije, od ukupno 36, odnosno 3 192 učenika i 156 voditelja.

U suradnji sa Ligom protiv raka, dr med. Gordana Šimunov Karuza, specijalist pulmologije održala je vrlo zanimljivo predavanje o štetnosti pušenja pod naslovom „Budimo odgovorni, odgojimo nepušače“.

Ovim putem zahvaljujem svima na sudjelovanju i odazivu!

 

Zadar, 26. 09. 2019. god                                   

 

Milka Dobrović, prof.

Koordinator projekta