Organizacija programa na županijskoj razini

Organizacija programa na županijskoj razini

Zavod za javno zdravstvo Zadar šalje pozivno pismo svim osobama (muškarcima i ženama) u dobi 50-74 godina tj. rođenim od 1939. do 1963. godine, na kućnu adresu s prebivalištem u Zadarskoj županiji. Prema pravilima probira, prvo se pozivaju osobe najstarije, zatim najmlađe i na kraju ciklusa srednje dobne skupine. Populacijsku bazu čini baza podataka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nadopunjena ažuriranim popisom iz Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se osiguralo pozivanje i neosiguranih osoba.

Što napraviti kada dobijete pozivno pismo na kućnu adresu?

Pozivno pismo sadrži povratnu kovertu za odgovor prema zavodima za javno zdravstvo i edukativnu brošuru o raku debelog crijeva te mogućnostima sprječavanja pomoću otkrivanja adenomatoznih polipa i njihovog uklanjanja.

Na obrascu Pristanak za pregled (testiranje) stolice na skriveno krvarenje odaberite jednu od mogućnosti:

  1. Ukoliko se želite testirati potpišite se na za to predviđeno mjesto
  2. Ukoliko se ne želite testirati, zaokružite redni broj ispred ponuđenog odgovora

Odgovor vratite (besplatno) u koverti s plaćenim odgovorom na Zavod za javno zdravstvo Zadar.

Onim osobama koje su izjavile da se žele testirati poslati će se komplet za testiranje na kućnu adresu.

Na koji se način provodi testiranje?

Napomena za korisnike prije sakupljanja uzoraka stolice:

prema novim smjernicama za provedbu probira, preporuka je da se ne provode ograničenja u prehrani ni lijekovima, osim što se preporuča smanjiti uzimanje vitamina C tri dana prije testiranja i tijekom samog testiranja jer bi moglo doći do lažno pozitivnog nalaza.

Preporuča se odgoditi testiranje ako krvarite iz hemoroida ili mokraćovoda ili imate proljev ili menstruaciju.

U pismu se nalazi jednostavna uputa sa slikovnim prikazom o pripremi i načinu testiranja (slika 1.), tri sanitarna predloška za testiranje (slika 2), tri testa kartona za testiranje oku skrivene krvi u stolici (slika 3.), kartonski štapići, plastična zip vrećica za spremanje testova (slika 4.) i anketni upitnik (slika 5.).


Slika 1. Upute za testiranje


Slika 2. Sanitarni predložak za testiranjeSlika 3. Testovi                                                        


Slika 4. Materijali za testiranje            

Ispitanici test otvaraju isključivo s označene (prednje) strane (slika 3.), na kojoj obavezno moraju upisati svoje ime i prezime i datum uzimanja uzorka. Hemognost test karton prije zatvaranja poklopca i ulaganja u plastičnu vrećicu obavezno ostaviti da se osuši 15 minuta na zraku. Stražnja strana testa rezervirana je isključivo za drugu fazu tj. laboratorijsko ispitivanje pri kojoj se utvrđuje postojanje tragova krvi u stolici.

Tijekom tri dana sakupljaju se uzorci stolice na priloženim kartonskim testovima prema uputi. Testove i ispunjeni anketni upitnik (slika 5.) potrebno je nakon završenog testiranja u roku 1-2 dana dostaviti u priloženoj omotnici u Zavod na očitanje.


Slika 5. Anketni upitnik

 

Što učiniti u slučaju pozitivnog nalaza hemokult testa?

Osobe koje imaju pozitivan nalaz na nevidljivo krvarenje kontaktirati će djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadar te će dogovoriti termin za kolonoskopski pregled u Općoj bolnici Zadar. Ujedno će biti kontaktirani i njihovi liječnici opće/obiteljske medicine.

Osobama koje idu na kolonoskopiju šalje se na kućnu adresu pismena obavijest o pozitivnom nalazu, terminu kolonoskopije, uputama za čišćenje crijeva i kupovnicama.

Ispitanici se moraju javiti svom liječniku opće/obiteljske medicine koji će mu izdati uputnicu za koagulogram. Liječnik opće/obiteljeske medicine pripremiti će osobu s pozitivnim testom na pregled i dati dodatne upute ako osoba boluje od neke bolesti, kao što su osobe koje npr. imaju šećernu bolest koju liječe inzulinom, uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansi) i dr.

Osobe s negativnim nalazom testa stolice na skrivenu krv se ne kontaktiraju, ali im se izdaje nalaz na zahtjev.

 

Što je kolonoskopski pregled i kako se pripremiti?

Kolonoskopija je dijagnostička metoda koja omogučuje direktan uvid u stanje sluznice, odnosno unutrašnjosti debelog crijeva korištenjem savitljivog instrumenta s optičkim vlaknima. Ako se kolonoskopom otkrije polipozna promjena ili postojanje druge sumnjive tvorbe, kroz endoskop se uzima komadić tkiva za daljnju analizu, a moguće je polip ukloniti.

Prije samog pregleda potrebno je dobro pripremiti se za pregled, adekvatnom prehranom i načinom čišćenja crijeva. Za kvalitetnu pretragu cijevo mora biti potpuno čisto.

Osobe s povećanim rizikom za razvoj raka deblog crijeva moraju se držati posebnih pravila - početak probira u ranijoj dobi ili češći interval probira.

Upozoravamo da negativan nalaz hemokult testa ne znači potpunu sigurnost da osoba ne boluju od polipa ili raka debelog crijeva.

Besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo Zadar: 0800-200-183

 ODAZOVITE SE TESTIRANJU JER RANO OTKRIVANJE SPAŠAVA ŽIVOT!Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ.
spec. javnog zdravstva
Koordinatorica Nacionalnog programa za Zadarsku županiju